Clicky

Zdrowie

Olejek kamforowy : jakie są właściwości i zastosowania?

olej-kamforowy
Napisane przez Aneta

Dzisiaj weźmiemy pod lupę egzotyczny olejek o właściwościach przeciwbólowych, przeciwzapalnych, rozgrzewających i antybakteryjnych. 
Znany jest ze względu na mnogość zastosowań i oryginalny orientalny zapach prosto z Borneo, czyli olejek kamforowy

Chcąc kupić olejek kamforowy, pamiętajmy aby wybrać ten najmniej rozcieńczony, ponieważ tylko wtedy działanie będzie najsilniejsze.

Kamfora może być otrzymywana naturalnie, bądź syntetycznie. Pozyskiwana jest z drewna cynamonowca kamforowego. Obecnie jednak, dużo popularniejsza jest produkcja sztuczna.

kamfora

Wytwarzany olejek kamforowy może być składnikiem dodawanym do kosmetyków, dzięki czemu wpływa pozytywnie na ich atrakcyjność. Warto jednak pamiętać, iż można go bezpośrednio stosować na skórę, niekoniecznie w formie balsamów.

Podczas nakładania specyfiku ważne jest, aby olejek całkowicie się wchłonął, ponieważ może zostawiać niepożądane tłuste ślady na ubraniach i bieliźnie

Aplikacja powinna się odbywać za pomocą czegoś miękkiego i jałowego. 
Z tego powodu, idealnym narzędziem do tego celu stanie się patyczek lub wacik kosmetyczny

Zwróćmy uwagę na to, aby nie ubrudzić się, gdyż usuwanie takich zabrudzeń stanie się dosyć uciążliwe. Warto wobec tego zaopatrzyć się w odpowiedni przyrząd, dostępny w każdej drogerii lub aptece.

Zastosowania olejku kamforowego

Olej kamforowy znany jest ze swoich dobroczynnych zalet, stosowany był już przez starożytnych.

  • Kamfora na usta - element balsamów i pomadek.
  • Olejek kamforowy a stopy - ze względu na swoje chłodzące i orzeźwiające właściwości, bywa stosowany jako składnik kremów i maści do stóp; użyteczny szczególnie latem.
  • Olejek kamforowy a ciało - spotykany w składzie wielu dezodorantów, antyprespirantów, perfum, płynów i olejków do kąpieli.
  • Odżywianie twarzy kamforą - szczególnie ceniony przez osoby zmagające się z trądzikiem (działanie przeciwzapalne oraz przeciwbakteryjne). Ponadto, wchodzi w skład toników i żelów do demakijażu, niewątpliwie, w formie maseczki, ożywi najbardziej zmęczoną cerę.

Warto pamiętać : Opinie ekspertów jasno wskazują, iż stosowanie olejku kamforowego w okresie ciąży jest zabronione. Gdy mamy jakiekolwiek wątpliwości odnośnie użytkowania, niezbędne jest skontaktowanie się z lekarzem.

Olejek kamforowy : właściwości 

Mnogość zastosowań wpływa pozytywnie na jego pozytywną opinię. Wiele osób pozbyło się uporczywych problemów, które doskwierały im przez dłuższy czas, a ustały po wypróbowaniu olejku kamforowego.

Czym więc charakteryzuje się olejek kamforowy?

Oto najpopularniejsze właściwości : 

  • Działa przeciwłupieżowo - osoby cierpiące na tę wstydliwą dolegliwość muszą wcierać olejek kamforowy nocą, ponieważ w dzień włosy będą wyglądać jak tłuste i nieumyte. Takiego wrażenia można uniknąć nacierając skórę głowy zaraz przed pójściem spać. Rano, po zastosowaniu szamponu i umyciu pasm, olejek kamforowy łatwo się zmyje i włosy będą odświeżone. 
  • Pobudza wzrost włosów - w tym przypadku także pomocne będzie bezpośrednie wcieranie, na podobnych zasadach jak w przypadku wystąpienia łupieżu.
  • Niweluje nieestetyczne wągry - ze względu na swoje właściwości antybakteryjne, pomaga w zwalczaniu brzydkich kropek na twarzy. Silnie stężoną cieczą należy regularnie nacierać twarz, efekty będą niemal natychmiastowe.
  • Hamuje nadmierne wydzielanie potu - dlatego często używany jako składnik wielu dezodorantów.
  • Złuszcza twardy naskórek - smarowanie nim zrogowaciałej tkanki spowoduje jej zmięknięcie i rozpadnięcie się.
  • Potrzebny w dezynfekcji
  • Powoduje zanik opryszczki - działa również w przypadku ropni, a wszystko za sprawą właściwości antybakteryjnych.
  • Niezastąpiony w przypadku wystąpienia przeziębienia - nacieranie nim klatki piersiowej spowoduje sprawniejsze docieranie tlenu do komórek i dostarczaniu pokarmu chorym tkankom. To zdecydowanie przyspieszy proces regeneracji.
  • Olejek kamforowy do ucha - zwalczy ból ucha dzięki działaniu znieczulającemu.

Gdzie kupić i ile kosztuje?

Olejek kamforowy nie należy do drogich rzeczy. Substancja zawarta jest w małych słoiczkach, bądź buteleczkach, a jej cena wynosi ok. 3 złotych, w zależności od producenta i ilości cieczy. Dostaniemy go w każdej drogerii i aptece.

Olej kamforowy może okazać się dla nas wybawieniem. Warto więc rozejrzeć się w pobliskim sklepie kosmetycznym i zaopatrzyć się w niego na zapas.

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.