Clicky

Przepisy

Przepis na majonez : Jak zrobić majonez domowy?

domowy-majonez
Napisane przez Aneta

Jak zrobić majonez? To pytanie zadajemy zazwyczaj wtedy, kiedy znajdziemy się w sytuacji awaryjnej i trzeba na własną rękę podjąć próbę wykonania tego niezbędnego w wielu przepisach składnika. Warto zainteresować się tematem wcześniej, bo satysfakcja z własnoręcznie zrobionego majonezu jest bardzo duża, a jego smak możemy dopasować do własnych preferencji.

Przepis na majonez domowy

Ile gospodyń, tyle przepisów, ale zasadnicza część jest wspólna. Majonez domowy ma cztery podstawowe składniki: jajko, olej, ocet, musztarda. Dodatkowo używa się oczywiście soli i pieprzu, w niektórych przepisach także cukru lub miodu dla zbalansowania smaku. Ważne, by przed rozpoczęciem przygotowywania majonezu wyparzyć jajka lub naświetlić je przy pomocy lampy UV. W ten sposób unikniemy zarażenia salmonellą (1).

Przepis na majonez z całego jajka

Składniki

  • 1 jajko
  • łyżeczka musztardy
  • 2 łyżki octu winnego (białego)
  • 350 ml oleju
  • sól i pieprz
majonez-domowy

Jajko wbijamy do miski, dodajemy ocet i musztardę, dzięki którym rozpocznie się proces tworzenia majonezu (emulgowanie). Początkowo miksujemy na wolnych obrotach, jak przy ubijaniu bezy. Potem stopniowo je zwiększamy. Powoli, wąskim strumieniem dolewamy olej cały czas miksując. Po uzyskaniu odpowiedniej konsystencji (im więcej oleju, tym majonez będzie gęstszy), doprawiamy solą i pieprzem.

Jak zrobić majonez z samych żółtek?

Nasze babcie na pytanie, jak zrobić majonez, na pewno odpowiedziałyby, że ten prawdziwy musi być przygotowany przy użyciu samych żółtek. Zachęcam do wypróbowania. 

Składniki

  • żółtko
  • łyżka soku z cytryny lub octu winnego
  • 2 łyżki octu winnego (białego)
  • 300 ml oleju
  • sól i pieprz do smaku

Żółtko wbijamy do miski, dolewamy ocet albo sok z cytryny. Wszystko razem miksujemy lub mieszamy ręczną trzepaczką, żeby emulgacja się rozpoczęła. Następnie bardzo powoli dolewamy olej, cały czas miksując. Na końcu doprawiamy do smaku. Musztarda nie jest konieczna, choć gorczyca pomaga w procesie emulgacji. To najprostszy sposób na pyszny swojski majonez

Przepis na majonez domowy z cukrem

Tutaj wykonanie pozostaje takie samo, jak w przypadku przepisów powyżej, ale zmieniają się nieco proporcje i składniki. Ze względu na dodatek cukru, można dodać trochę musztardy. Nada ona całości więcej charakteru.

Składniki

  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 400 ml oleju
  • pół łyżeczki soli
  • płaska łyżka cukru
  • check-circle
    1 lub 2 łyżki octu
  • check-circle
    pieprz do smaku
majonez-z-cukrem

Żółtko łączymy w misce z octem, musztardą, cukrem, solą i pieprzem, a następnie powoli dolewamy olej ciągle mieszając. Proporcje w tym przepisie są podane orientacyjnie. Niektórzy będą woleli więcej cukru, inni więcej octu. Po pierwszym przygotowaniu zazwyczaj wiemy czy taka wersja nam odpowiada, zawsze można też dodawać składniki stopniowo i na bieżąco próbować.

Przepis na majonez wegański

Wiedza na temat, jak się robi majonez, nie byłaby kompletna bez tego ostatniego rodzaju, jakim jest majonez wegański. Najczęściej przyrządza się go z aquafaby (2). Co kryje się pod tą tajemniczą nazwą? Woda z puszki z ciecierzycą! A właściwie już nie woda, bo to, co odlewamy z takiej konserwy, ma dużą zawartość białka. Od białka kurzego różni się tym, że posiada zdolność emulgowania oleju. 

Składniki

  • 125 ml aquafaby
  • 2 łyżeczki octu
  • pół łyżeczki musztardy
  • pół łyżeczki cukru
  • 400 ml oleju
  • check-circle
    sól i pieprz do smaku
aquafaba

Aquafabę wlewamy do miski, dodajemy ocet, musztardę, cukier, pieprz i sól. Miksujemy dolewając powoli olej. Majonez wegański gotowy!

Jak zrobić majonez blenderem?

Kolejny popularny przepis, który pozwala szybko zrobić majonez domowy, to ten z użyciem blendera ręcznego, tzw. żyrafy. Ważne, by naczynie, w którym go przygotowujemy, było odpowiednio dopasowane do szerokości końcówki urządzenia. Blender powinien się mieścić, ale nie mieć zbyt wiele miejsca po bokach. Składniki takie same, jak poprzednich przepisach, natomiast sposób wykonania znacznie się różni.

Wbijamy jajko do wąskiego, wysokiego naczynia (słoika lub plastikowego pojemnika dołączanego w zestawie z blenderem). Dodajemy musztardę, ocet, sól i pieprz, a na końcu wlewamy cały olej. Następnie zanurzamy blender tak, by znalazł się na samym spodzie. Miksujemy przez kilka sekund na dole, obserwując moment, kiedy na dnie zaczyna się już tworzyć majonez. Powoli podnosimy blender cały czas miksując, a następnie opuszczamy. Jeśli na tym etapie jest jeszcze trochę oddzielonego oleju, czynność podnoszenia i opuszczania wykonujemy do skutku. Tak zblendowany majonez jest gotowy do użycia.

Zobacz również nasz artykuł na temat domowej pizzy. Majonez domowy będzie doskonałym dodatkiem. Każdy podany wyżej przepis na majonez jest łatwy i bezproblemowy w wykonaniu.

Dodaj komentarz