Clicky

Przepisy

Przepisy z awokado : Jak obrać i jeść awokado?

jak-jesc-awokado
Napisane przez Radosław

Jak jeść awokado? To pytanie zadaje sobie coraz więcej osób. Tajemniczy owoc, o którym w ostatnich latach słyszymy coraz częściej a ludzkość w niektórych rejonach świata zna już od dziesięciu tysięcy lat. Dowodzą tego badania archeologiczne, prowadzone w Meksyku. Stamtąd awokado zostało przywiezione do Europy przez hiszpańskich żeglarzy w siedemnastym wieku. W Polsce owoc zyskał wdzięczną nazwę smaczliwka wdzięczna.

Otóż, odpowiedź na pytanie, jak jeść awokado jest prosta. Należy jeść je jak najczęściej!

awokado-wlasciwosci

Awokado należy do tak zwanych super food, czyli super jedzenie. Ma to związek z jego wartościami odżywczymi. Zawiera ono takie witaminy, jak A, B1, B2, C, PP, K, H. Dzięki tym witaminom, awokado wspomaga leczenie choroby wieńcowej (1), obniża ciśnienie krwi oraz poziom cukru i cholesterolu, wspomaga przemianę materii, wpływa korzystnie na układ odpornościowy. Zawiera także wapń i fosfor, które mają zbawienny wpływ na układ kostny. Z kolei potas wspomaga pracę serca i przeciwdziała obrzękom i zatrzymywaniu wody w organizmie.

Awokado należy także do najbardziej kalorycznych owoców. Przy niskiej zawartości cukru, awokado jest owocem tłustym. Mimo to jest zalecane przez dietetyków. Dzieje się tak dlatego, że owoc zawiera tłuszcze nienasycone, które obniżają poziom cukru, wpływają także korzystnie na poziom cholesterolu. Również dzięki zawartości tłuszczów, owoc daje poczucie sytości, ograniczając tym samym łaknienie.

Jak obrać awokado?

Owoc należy naciąć wkoło (noż zatrzyma się na pestce), a następnie dwie połówki należy przekręcić w przeciwne strony. Owoc rozdzieli się na dwie połowy, w jednej z nich pozostanie pestka. Wówczas należy wbić w nią nóż i poruszać nim w różnych kierunkach. Po chwili pestkę z łatwością będzie można wyjąć. Pestka z awokado absolutnie nie powinna zostać wyrzucona. 

awokado

O tym, jak jeść awokado na surowo (gdyż awokado spożywamy na surowo), można pisać długo. Poniżej kilka przykładów na to, jak jeść awokado od rana do wieczora. 

Przepisy z awokado

Jak jeść awokado na śniadanie?

Awokado może zastąpić nam częściowo domową apteczkę, jednak najprzyjemniejszym miejscem do jego użycia, zdecydowanie będzie kuchnia! Jak jeść awokado? Na różne sposoby.

Kiedy już wiemy, jak obrać awokado, możemy delektować się jego walorami smakowymi.

jajko-w-awokado

Z czym jeść awokado o poranku? O tej porze dnia, awokado świetnie czuje się w towarzystwie jajka. Jajko możemy zapiec w połówce awokado, wbijając w nią jajko. Warto pamiętać, że całe jajko się nie zmieści, więc warto zapiec żółtko z odrobiną białka. Możemy też zrobić odwrotnie, czyli jajko nafaszerować pokrojonym awokado, połączonym z częścią jajka, sokiem z cytryny, majonezem i szczypiorkiem z dodatkiem przypraw.

Świetnym rozwiązaniem będzie również pasta jajeczna z awokado.

Awokado na obiad

W porze obiadowej, doskonałym rozwiązaniem może być grillowany filet z kurczaka z salsą meksykańską. Salsa to nic innego, jak awokado połączone z pomidorem, połówką cebuli, kawałeczkiem papryczki chili. Wszystkie składniki kroimy w kostkę i mieszamy w salaterce z dodatkiem pietruszki.

Z kolei dla wegetarian smaczną potrawą będą roladki z tortilli z grillowaną cukinią, awokado i hummusem. Na plackach tortilli, posmarowanej hummusem układamy plasterki cukinia dodatkiem kolendry i suszonych pomidorów, następnie w tym samym kierunku układamy plasterki awokado, po czym zawijamy placek. Po zawinięciu kroimy go w równe kawałki, które następnie spinamy wykałaczkami. Wyśmienite danie gotowe!

kurczak-salsa-meksykanska

Jak jeść awokado na kolacje?

salatka-z-awokado

A wieczorem sałatka z awokado. Z czym jeść awokado w sałatce? Awokado można łączyć w sałatkach z wieloma produktami. Z pomidorami, mozarellą, ogórkiem, zieloną sałatą, kawałkami kurczaka, grzankami, selerem naciowym, orzechami. Praktycznie ze wszystkim.

Nie zapominajmy także o sałatach owocowych. Kiwi, truskawki, jagody, gruszka, granat doskonale pasują do awokado.

Pestka z awokado

pestka-awokado

Po przygotowaniu pysznych potraw, została nam pestka z awokado. Można ją wykorzystać, po uprzednim wysuszeniu. Suszenie w piekarniku zajmie ok. 2 godziny, natomiast suszenie na słońcu 2-3 dni.

Po wysuszeniu pestkę można rozłupać tak, jak rozłupuje się orzecha włoskiego. Następnie, pozbawioną łupinki pestkę, należy pokroić drobno i zblendować na proszek, którym można posypywać potrawy. Warto to robić, gdyż pestka zawiera wiele przeciwutleniaczy oraz dużą ilość błonnika.

Co warto wiedzieć?

  • Nad tym, jak jeść awokado, zastanawiano się już 10000 lat temu w Meksyku. W Europie przepisy na potrawy z awokado wymyślamy od XVII wieku (2).
  • Awokado ze względu na dużą zawartość tłuszczu bywa nazywane owocem maślanym, a mimo to jest zalecane przez dietetyków.
  • Pestka z awokado zawiera w sobie dużą ilość przeciwutleniaczy i cennego błonnika, w niczym więc nie ustępuje samemu owocowi, który jest bardzo bogaty w witaminy i minerały korzystne dla zdrowia.
Przepisy z awokado : Jak obrać i jeść awokado?
5 (100%) 1 Głosów

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.